Az úszás csökkenti a vérnyomást

A felmérésben résztvevő 43 férfi és nő átlagosan 131 higanymilliméteres szisztolés értékkel rendelkezett a vizsgálat kezdetekor, ami három hónap elteltével már 122-es értékre csökkent. Normál vérnyomásnak általában a 120/80-as értéket tekintik az orvosok, a 140/90 pedig már magasnak számít. (A szisztolés az első, magasabb érték a vérnyomásban).

Az úszást gyakran javasolják az idősebbeknek mozgás céljából, mivel kíméletes az ízületekhez, és túlzott kimelegedést sem okoz, nem csoda, ha a sétálás után ez a második legnépszerűbb sport a körükben.Úgy tűnik azonban, hogy az American Journal of Cardiology című lapban megjelent tanulmány az első, amely kifejezetten az úszásnak a vérerekre gyakorolt jótékony hatásáról számolt be. Hirofumi Tanaka, a tanulmány egyik szerzője, az austini Texas Egyetem kutatója kifejtette, hogy az úszás népszerűségét az is növeli, hogy könnyen megvalósítható, viszonylag alacsony költséggel jár, nagy súlyfelesleggel rendelkezőknek sem okoz nehézséget, továbbá kíméletes a térd és a boka ízületeihez.

A vizsgálat során az átlagosan hatvanéves alanyok – akiknek a magas vérnyomáson kívül semmilyen egészségügyi problémájuk nem volt – heti 3-4 alkalommal jártak úszni, és egy alkalommal nagyjából 45 percet töltöttek a vízben. Kivétel nélkül, valamennyiük vérnyomása csökkent, emellett az erek állapotában is javulást tapasztaltak náluk.Tanaka hozzátette, a korábbi aggodalmaskodásokkal szemben, miszerint az úszás kockázatos lehet a hideg vízben való tartózkodás miatt, ma már bátran kijelenthető, hogy a medencében való időtöltés éppen olyan biztonságos, mint tenni egy nagy sétát a környéken.