Az ülőmunka növeli a bélrák kockázatát

Az American Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány bemutatja a modern munkastruktúra hiányosságait és veszélyeit és bizonyítja a korábbi elképzeléseket, melyek szerint az ülőmunkát végző férfiak prosztatarákra való hajlama akár 30 százalékkal is magasabb lehet, mint az aktív munkakörben dolgozóké.

Az Egyesült Királyságban évente 37 500 embert diagnosztizálnak bélrendszeri daganatokkal. A betegség halálozási aránya igen rossz (évente 16 000 halálesettel), sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják a korai jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott stádiumban van.

A legnagyobb rizikófaktorok a vörös húsokban és zsírokban gazdag étrend és a mozgáshiány. A Nyugat Ausztrál Egyetem nemrég végzett felmérése szerint azonban a hosszabb ideig tartó fizikai inaktivitás is jelentősen növelheti a betegség kialakulási esélyeit – még azok esetében is, akik rendszeres testmozgást végeznek.

Az ausztrál kutatók összesen 918 béldaganatos beteget interjúvoltak meg és összehasonlították életvitelüket az 1021 egészséges önkéntesével. Az eredmények szerint azoknál a dolgozóknál, akik több mint tíz évet töltöttek el ülőmunkával, 94 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki béldaganat a disztális bélben. A végbéldaganatok ugyanebben a csoportban 44 százalékkal gyakoribbak. ”Ezt a káros hatást pedig még a rendszeres mozgás sem semlegesíti – írják a kutatók – Az ülőmunka végzése növeli a vércukorszintet és károsan befolyásolja az inzulintermelést.”

Az ülőmunka ezen kívül fokozza a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyeit is, ami szintén szoros összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések előfordulásával.