Az új nyálteszt több ráktípust is kimutathat

A japán Keio Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói által kidolgozott módszerrel nagy valószínűséggel megállapítható a hasnyálmirigy-, az emlő- és a szájüregi rák.

A kutatók 215 személy, köztük rákbetegek nyálát elemezték, és 54 olyan anyagot mutattak ki, amelyek jelenléte felhasználható a betegségek kimutatására. Az anyagok további vizsgálatával a teszt 99 százalékos valószínűséggel mutatta ki a hasnyálmirigyrákot, 95 százalékos valószínűséggel az emlőrákot, és 80 százalékos valószínűséggel a szájüregi rákot a résztvevők körében.

Az ezt a technikát alkalmazó rákteszt a kutatók szerint legfeljebb fél napot vehet igénybe. Tomojosi Soga, a Keio biotudományi intézetének professzora elmondta, hogy az új módszer egyszerre 500 különböző anyagot képes kimutatni a nyálban. A technika különösen a hasnyálmirigyrák és a szájüregi rák diagnosztizálását könnyíti meg.

„A hasnyálmirigyrák és a szájüregi rák túlélési aránya különösen alacsony, mert ezek a korai stádiumban nem járnak egyértelmű tünetekkel, ami gyakran késlelteti a betegség kimutatását” – áll az intézet vezetője, Masaru Tomita közleményében. „A nyáltesztet könnyebb és kényelmesebb elvégezni, mint a vér- vagy a székletvizsgálatot. Az a célunk, hogy a technológiát ne csak rákos esetekhez, hanem más betegségek kimutatásához is fel lehessen használni.”