Az őssejteket szabályozó visszacsatolási hurok

Dr Carolyn de Graaf, Doug Hilton professzor és Warren Alexander professzor az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia november 29-i összefoglalójában megjelent tanulmánya szerint létezik egy, az őssejteket szabályozó visszacsatolási hurok. A felfedezés új utakat nyithat meg az őssejtkutatás területén, mely számos új kezelési eljárás kifejlesztéséhez vezethet.

Az eddigi elméletek a vérképzést inkább külső tényezők szabályozó hatásának számlájára írták, azonban a szóban forgó vizsgálat megállapította, hogy az érett sejtek visszafelé, az őssejtek felé kommunikálnak, és befolyásolják azok génkifejeződését, ezen keresztül pedig működését.

A munkacsoport eredetileg a Myb nevezetű gátló hatású szabályozó faktor elvesztésének szerepét vizsgálta, mely állatkísérletes modellben nagymennyiségű vérlemezke képződéséhez vezetett. Megállapították, hogy a gátló hatás elvesztése az őssejtek jelátviteli útjának változásán keresztül valósul meg. Az őssejtek normál esetben raktározó szerepet játszanak, azonban a fent vázolt esetben folyamatosan ciklusba kerülnek, ezáltal mind újabb érett sejteket hoznak létre – egészen addig, míg kimerülnek a raktárak.

A kutatók olyan genetikai alapú technológiát fejlesztettek ki, amivel azonosítani lehet az őssejtek ilyenfajta jelátviteli zavarát, mely a jövőben hozzájárulhat  diagnózis felállításához, és a sikeres kezeléshez is.