Az őssejteket szabályozó visszacsatolási hurok

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Dr Carolyn de Graaf, Doug Hilton professzor és Warren Alexander professzor az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia november 29-i összefoglalójában megjelent tanulmánya szerint létezik egy, az őssejteket szabályozó visszacsatolási hurok. A felfedezés új utakat nyithat meg az őssejtkutatás területén, mely számos új kezelési eljárás kifejlesztéséhez vezethet.

Az eddigi elméletek a vérképzést inkább külső tényezők szabályozó hatásának számlájára írták, azonban a szóban forgó vizsgálat megállapította, hogy az érett sejtek visszafelé, az őssejtek felé kommunikálnak, és befolyásolják azok génkifejeződését, ezen keresztül pedig működését.

A munkacsoport eredetileg a Myb nevezetű gátló hatású szabályozó faktor elvesztésének szerepét vizsgálta, mely állatkísérletes modellben nagymennyiségű vérlemezke képződéséhez vezetett. Megállapították, hogy a gátló hatás elvesztése az őssejtek jelátviteli útjának változásán keresztül valósul meg. Az őssejtek normál esetben raktározó szerepet játszanak, azonban a fent vázolt esetben folyamatosan ciklusba kerülnek, ezáltal mind újabb érett sejteket hoznak létre – egészen addig, míg kimerülnek a raktárak.

A kutatók olyan genetikai alapú technológiát fejlesztettek ki, amivel azonosítani lehet az őssejtek ilyenfajta jelátviteli zavarát, mely a jövőben hozzájárulhat  diagnózis felállításához, és a sikeres kezeléshez is.