Az őssejtek ellenállóbb rákra utalnak

A Stanford Egyetem tanulmányából kiderült, hogy bizonyos daganatok az önmegújító sejtek kis, szívós populációjából erednek, illetve újulnak meg, ami megmagyarázza azt is, miért állnak ellen a kezelésnek, illetve miért esnek vissza a betegek. Az eredményeknek köszönhetően a betegek nagy csoportjaiban lehet majd előre jelezni a betegség kimenetelét, egy szép napon pedig az orvosok jobban személyre szabhatják majd a klinikai kezeléseket.

”A koncepció klinikai vetülete óriási” – nyilatkozta Ash Alizadeh onkológus, a Journal of the American Medical Association szaklapban megjelenő tanulmány társszerzője. ”Ha nem tudunk olyan terápiákat kifejleszteni, amelyek a kemoterápia-rezisztens sejtek ezt az önmegújító populációját célozzák, a betegek továbbra is hajlamosak lesznek a visszaesésre.”

A kutatók a korábbi vizsgálatokban különféle daganatokban azonosítottak olyan sejteket, amelyek ellenállnak a kezelésnek, és állatokban hozzájárulnak a kiújuláshoz, a tudósok azonban még nem tudják pontosan, hogyan zajlik ez a folyamat az emberekben.

Alizadeh elmondta, hogy a kutatóknak nagyon kevés előrelépést sikerült elérniük az akut mieloid leukémia (AML) kezelésében az elmúlt 40 évben. ”Még mindig ugyanazokat a gyógyszereket és kezeléseket alkalmazzuk, mint régen, és az AML-es betegek 70 százaléka továbbra is a diagnózistól számított öt éven belül meghal” – mondja a szakértő.

A National Institutes of Health, a Burroughs Wellcome Fund és a Leukemia & Lymphoma Society által finanszírozott kutatásban ezer akut mieloid leukémiában szenvedő beteget vizsgáltak az Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban és Japánban.