Az orvost az áfonya is távol tartja

A Maine Egyetem professzora, Dorothy Klimis-Zacas szerint az áfonyában gazdag étrend ezen kívül képes normalizálni a gyulladásos, valamint a lipid- és lipoprotein-anyagcseréhez köthető markerek génexpresszióját is. Az elhízott Zucker patkányokkal végzett kísérletek nagyon ígéretesek és a kutatók reményei szerint az eredmények később segíthetnek azokon az emberen is, akik a szervezetükben lévő gyulladásos folyamatokat szeretnék kezeltetni és ezáltal csökkentenék a koronáriás szívbetegségekre és kettes típusú cukorbetegségre való hajlamukat.

Az elhízott Zucker patkány kiváló kísérleti modell az emberi metabolikus szindróma (MetS) szempontjából, ami minden esetben krónikus gyulladás, elhízás, magas vérnyomás, glükózintolerancia és inzulinrezisztencia formájában jelentkezik.

A mostani eredmények különösen azért fontosak, mert például az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság közel 37 százaléka szenved a betegségtől és az Országos Egészségügyi Statisztikai Felmérések szerint ez az arány az elhízott felnőttek számának emelkedésével egyre csak nőni fog.

Klimis-Zacas in vivo végzett kísérletei szerint a fekete áfonya fogyasztása jelentősen csökkentette a patkányok vérének triglicerid-szintjét. A gyümölcs emellett csökkentette az alacsony-denzitású lipoprotein (LDL) koleszterin szintjét is. Ez az úgy nevezett rossz koleszterin, ami az erek eltömítésével növeli a szívroham kialakulási esélyeit.

”A fekete áfonya a vér lipid-szintjére is jó hatással van és a lipidek és a koleszterin működéséért felelős enzimek genetikai expresszióját is javítja” – nyilatkozta Klimis-Zacas. A kutatás részletes leírása a Journal of Nutritional Biochemistry és a British Journal of Nutrition című tudományos szaklapokban olvasható.