Az örök fiatalság forrása

 ”Ha sikerül megérni az ötvenes éveket optimális egészségügyi körülmények között, az olyan, mintha megtaláltuk volna az örök fiatalság forrását”, mondta Dr. Donald Lloyd-Jones, a chicagói Észak-nyugati Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának kutatója.

A tanulmány során a diabétesz és a magas vérnyomás mellett a kutatók olyan kardiovaszkuláris rizikófaktorok szívre gyakorolt hosszútávú hatásait is figyelembe vették, mint a magas koleszterinszint és a dohányzás. Ezek az életmóddal kapcsolatos faktorok sokkal jobban számítanak az időskori szívbetegségek kialakulásában, mint a kor, a rassz, vagy a nem, mondta Lloyd-Jones.

A kutatás során kiderült, hogy egy optimális szintű rizikófaktorral élő 45 éves ember számára mindössze 1,4% az esély egy erősebb szívinfarktusa, vagy stroke-ra élete hátralévő részében. Ezzel szemben egy szintén 45 éves, aki kettő, vagy több rizikófaktorral rendelkezik, már 49,5%-ra emelkedik a szívroham, vagy a stroke kockázata. Az arányok alig változtak a nők és a színesbőrűek körében végzett felmérések során.

Lloyd-Jones kutatócsoportja összesen 18 korábbi tanulmány adatait dolgozta fel, melyek során több mint 250 000 embert vizsgáltak meg 44, 55, 65, illetve 75 éves korukban.

A felmérés részleteit a New England Journal of Medicine című tudományos magazin január 26-i számában publikálták.