Az örök fiatalság forrása

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

 ”Ha sikerül megérni az ötvenes éveket optimális egészségügyi körülmények között, az olyan, mintha megtaláltuk volna az örök fiatalság forrását”, mondta Dr. Donald Lloyd-Jones, a chicagói Észak-nyugati Egyetem Feinberg Orvosi Iskolájának kutatója.

A tanulmány során a diabétesz és a magas vérnyomás mellett a kutatók olyan kardiovaszkuláris rizikófaktorok szívre gyakorolt hosszútávú hatásait is figyelembe vették, mint a magas koleszterinszint és a dohányzás. Ezek az életmóddal kapcsolatos faktorok sokkal jobban számítanak az időskori szívbetegségek kialakulásában, mint a kor, a rassz, vagy a nem, mondta Lloyd-Jones.

A kutatás során kiderült, hogy egy optimális szintű rizikófaktorral élő 45 éves ember számára mindössze 1,4% az esély egy erősebb szívinfarktusa, vagy stroke-ra élete hátralévő részében. Ezzel szemben egy szintén 45 éves, aki kettő, vagy több rizikófaktorral rendelkezik, már 49,5%-ra emelkedik a szívroham, vagy a stroke kockázata. Az arányok alig változtak a nők és a színesbőrűek körében végzett felmérések során.

Lloyd-Jones kutatócsoportja összesen 18 korábbi tanulmány adatait dolgozta fel, melyek során több mint 250 000 embert vizsgáltak meg 44, 55, 65, illetve 75 éves korukban.

A felmérés részleteit a New England Journal of Medicine című tudományos magazin január 26-i számában publikálták.