Az önpusztító életmód segíti a stroke kialakulását

Sok egészségügyi értékre kell odafigyelni

A stroke hajlamosító tényezői között számtalan olyan egészségügyi probléma, betegség  fellehető, melyeket egy rutin kivizsgálással fel lehet deríteni, majd kezelni.

„A rizikófaktorok között előkelő helyen szerepel a népbetegségnek számító magas vérnyomás, különösen, ha a mért értékeke elérik vagy meghaladják a 160/90 Hgmm-es értéket legalább két egymást követő mérés alkalmával. A megfelelő gyógyszeres kezelés beállítását követően a vérnyomás rendszeres ellenőrzése szükséges ahhoz, hogy a valóban hatékony terápia révén kiiktassuk vagy legalábbis mérsékeljük ezen rizikófaktor súlyosságát.
A cukorbetegség szintén komoly veszélyt jelenthet az agyi erekre nézve, főleg, ha az kezeletlen. A megfelelő diéta, a szakorvos által javasolt terápia pontos betartása, a gyakran fennálló testsúlyfelesleg csökkenése egyaránt fontos a vércukorszint stabilizálásában, ilyen módon csökkentve a stroke kialakulásának lehetőségét.
Ezen kívül a vér húgysavszintjének magas volta, valamint a zsírok magas szintje is hajlamosító tényezőként jelentkeznek.”

Genetikai hajlam

Egyes esetekben sajnos a genetikánkban kódolva hordozzuk a stroke lehetőségét. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen be is fog következni, csupán azt, hogy a rizikófaktorunk magasabb.

„Sajnos, egyes esetekben a genetika is növeli a rizikófaktorokat, valamint nem elhanyagolhatón szempont az sem, ha a családban már előfordult stroke. Azonban szerencsére ezek a genetikai okok vizsgálhatóak, így ha a családban már előfordult, akkor érdemes kivizsgálást kérni.” – mondja a szakértő.

Mi is tehetünk róla

Ahogyan azt dr. Vida Zsuzsanna főorvos, a Trombózisközpont neurológusa is elmondja, nem minden esetben kereshetjük a bűnöst rajtunk kívül álló okokban. Sokszor éppen mi vagyunk azok, akik megemelik a stroke kialakulásának lehetőségét.

„A stroke előfordulási gyakorisága az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat. A rizikófaktorok emelkedése szorosan összefügg az életmóddal is, például ha a beteg túlsúlyos vagy évek óta erős dohányos – vagyis napi minimum 10 szál cigarettát szív el -, akkor nagyobb az esély egy agyi érkatasztrófa bekövetkeztére. A túlzott alkoholfogyasztás is negatív hatással van az erek állapotára, így érdemes annak mennyiségét is csökkenteni, különösen, ha a családban már előfordult stroke”

Forrás: Trombózisközpont