Az olivaolaj csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A kutatók közel 30 000 nő adatait gyűjtötték össze öt éven át Olaszország különböző régióiból. Kórházi nyilvántartásokból derült fény a halálos és nem halálos infarktusok és koronária revaszkularizációs esetek számára. A kutatók megpróbálták rögzíteni az egyéb faktorokat, mint például a testalkat, a dohányzás, iskolai végzettség, alkoholfogyasztás, menopauza és magas vérnyomás.

Azoknak a nőknek, akik naponta legalább 57 gramm nyers zöldséget ettek (például spenótot vagy endíviát), 46 százalékkal csökkent az esélyük a szívbetegségre, azokhoz képest, akiknek kevesebb, mint két alkalommal került zöldféle a tányérjukra. Naponta 0,2 dl-rel több olivaolaj pedig 44 százalékkal vetette vissza a kockázatot. A zöld leveles zöldségekben van folsav, antioxidáns és kálium. A folsavról úgy tartják, hogy csökkenti a homocisztein szintjét, amelynek szerepe lehet a szívbetegségek kialakulásában. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól és a gyulladástól, a kálium pedig csökkentheti a magas vérnyomást. Nem meglepő a hír, hogy az olivaolaj szívvédő hatású, de megéri minél többször hangsúlyozni, főleg a tanulmány méretére való tekintettel, és amiatt, hogy a modern, iparilag fejlett világban a nők ugyanolyan hajlamosak a szívbetegségekre, mint a férfiak. Az Egyesült Államokban a szívbetegség az első számú gyilkos a nők körében, és emiatt válnak a legtöbben munkaképtelenné is.

Az extraszűz olivaolaj szintén enyhítheti a gyulladásos folyamatokat, melyeket a stressz, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint okoz. A régóta jól ismert ”mediterrán étrend” tradicionális görög és olasz ételeken alapul. Úgy tartják, hogy a kevesebb hús, a több zöldség és olivaolaj, valamint a visszafogott borfogyasztás hozzájárul a hosszabb élethez.