Az MP3-as lejátszó veszélyei

„A legnagyobb gond talán az, hogy a pacemaker hosszabb időre visszamenőleg tárolja a szívritmust, melyet folyamatosan ellenőrzünk. Ha a pacemakerben ritmuszavart találunk, azt kezeljük. Így elképzelhető, hogy azt kezeljük, ami valójában nem létezik.” – mondta Jay Thaker, az Okemos Középiskola diákja, aki orvosokkal együtt dolgozott a témán.

„A zenelejátszókat általában a karjukra csatolják vagy az ingzsebükbe teszik az emberek, vészesen közel a pacemakerükhöz.” – mondta Thaker. A vizsgálat során a fiatal kutató és a Michigan Állami Egyetem orvosai MP3 lejátszók pacemakerekre gyakorolt hatását figyelték összesen 83 betegen.

A vizsgálat során 5-10 másodperc erejéig a pacemakertől 5 cm távolságra tartották az eszközt. A betegek 29 százalékánál tapasztalták az un. telemetrikus interferecia jelenségét. Ez azt jelenti, hogy a hasonló frekvenciájú mágneses hullámok erősítik vagy kioltják egymást. A betegek ötödénél a készülék a pacemaker túlérzékenységét okozta, tehát helytelennek érzékelte a szív működését. Egy készülék le is állt. Az interferencia még 45 centiméteres távolságban is jelentkezett.

Thaker szerint szerencsére nem a pacemakeres betegek a tipikus MP3 lejátszót használók. Ennek ellenére tisztában kell lenniük a készülékekben rejlő veszéllyel, mert egyre gyakrabban használják őket.

Edwin Kevin Heist, a Massachusettsi Kórház elektrofiziológus orvosa szerint is veszélyesek a lejátszók a pacemakeres és ICD-s (beültethető pacemaker defibrillátor) betegekre. A szakember szerint akár eszméletvesztést vagy elektromos sokkot is okozhatnak. Heist azt javasolja pácienseinek, hogy nyugodtan használjanak bármilyen készüléket,- mobiltelefont, mikrohullámú sütőt- csak megfelelő óvatossággal.