Az izületi gyulladás növeli a szívrendellenességek kockázatát

Dán kutatók a British Medical Journal online kiadásában megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a reumatoid artritiszben szenvedő betegekben 40 százalékkal magasabb a szívrohamhoz és halálhoz vezető szívritmuszavar kialakulásának kockázata, és ezekben a betegekben 30 százalékkal magasabb a stroke kockázata is. A szakértők úgy vélik, hogy a betegség során jelentkező ízületi gyulladás okozhatja a pitvarfibrilláció nevű szívritmuszavart, ami vérrögképződést idézhet elő, és agyi érkatasztrófához vezethet.

A Koppenhágai Egyetem kutatói öt éven keresztül több mint 4 millió ember adatait vizsgálták, akik közül 18 250 személy szenvedett reumatoid artritiszben. Az ízületi gyulladásban szenvedőkben az általános népességnél 40 százalékkal magasabb volt a pitvarfibrilláció, és 30 százalékkal magasabb a stroke kialakulásának kockázata. Bár ez óriási növekedésnek tűnik, a szakértők szerint a szívpanaszok és a stroke előfordulásának teljes kockázata még így is meglehetősen alacsony. Ezer átlagos páciens közül a valószínűség szerint hatban alakul ki pitvarfibrilláció, és 5,7 esetében alakul ki stroke évente. Reumatoid artritiszben szenvedő betegek esetében azonban 1000 közül 8 tapasztal pitvarfibrillációt, és 7,6 esetben jelentkezhet stroke. A kutatók a viszonylag alacsony általános kockázat ellenére úgy vélik, hogy az orvosoknak tudatában kell lenniük ezzel a megnövekedett kockázattal betegeik között.

Reumatoid artritisz általában 40 és 70 év között alakul ki, nők esetében nagyobb gyakorisággal, mint férfiakban. A rendellenesség során a szervezet immunrendszere az ízületeket borító saját sejtjeit támadja, az ízület duzzanatát, merevségét és fájdalmát okozva. A szakértők úgy gondolják, hogy ez a vérerek gyulladását válthatja ki, ami pedig szívpanaszokat idézhet elő.