Az ivóvíz arzéntartalma növeli a cukorbetegség kockázatát

A John Hopkins Egyetem Bloomberg Népegészségügyi Iskolájának kutatói 788 húsz év feletti felnőttet kérdeztek ki. Azt találták, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vizelete 26 %-kal több arzént tartalmazott. A legmagasabb arzénszint csaknem 3,6-szorosra emelte a cukorbetegség kialakulásának esélyét, állítják a kutatók az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratának augusztus 20-i számában.

Akiknek szervezetében legmagasabb volt a dimetil-arzenát (erre a vegyületre bomlik le a szervetlen arzén), másfélszer nagyobb eséllyel lettek cukorbetegek. Ezt azután fedezték fel, hogy rögzítették a szerves arzénvegyületek koncentrációját, mint pl. az arsenobetain és az arzéncukrok, mely elsődlegesen a tenger gyümölcseiben lelhető fel.

Ez a tanulmány hozta először kapcsolatba az alacsony arzénszint és a kettes tíousú cukorbetegség előfordulását az Egyesült Államokban. „Láthatjuk, hogy az arzén szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában.” – mondta Dr. Ana Navas-Acien, a környezeti egészségtudomány adjunktusa. „Természetesen további kutatásokra is szükség van, mert tanulmányunknak sajátos korlátai adódtak. Már dolgozunk rajta, de néhány évig még biztosan eltart.”

A természetes ásványokban fellelhető szervetlen arzén sok ivóvizet szennyez. A túl sok arzén fogyasztása többek között rákot is okozhat, jegyezték meg a szakértők. A háttérinformációk szerint az Egyesük Államokban 13 millió ember él olyan területen, ahol az ivóvízben található szervetlen arzén mennyisége meghaladja az egészségügyi határértéket.

Állatkísérletek során megállapították, hogy a magas arzénkoncentráció befolyásolja a glükóz-és inzulinháztartást, a kettes típusú cukorbetegség két fő faktorát.