Az iPhone segítheti a bőrrák korai felismerését

A Queensland Műszaki Egyetem egyik vezető kutatója, Dr. Monika Janda David Whiteman professzor és Peter Soyer professzor (Dermatológiai Kutatóintézet) segítségével jelenleg is teszteli azt a szupermodern, sci-fi filmekből is ismerős eszközt, amelynek segítségével mindenki teljeskörű bőrvizsgálatot végezhet magán, majd fényképeket készíthet a gyanús elváltozásokról és az adatokat továbbíthatja a kezelőorvosnak.

”Mi vagyunk az elsők, akiknek lehetőségük van kipróbálni a HandyScope névre keresztelt bőrszkennert” – nyilatkozta Dr. Janda. ”Ez az eszköz fantasztikus dolgokra képes. Automatikusan figyelmezteti a felhasználókat, hogy a megfelelő távolságra tartsák az eszközt, hogy az kellőképpen éles képeket tudjon készíteni, polarizált fényt bocsát ki magából, ami mélyen behatolva a bőrbe tisztábban mutatja a léziókat, emellett hússzorosára is nagyíthatjuk vele a képeinket. Az eszközhöz egy alkalmazás is tartozik, ami lehetővé teszi, hogy egy virtuális testen bejelöljük, hol találtuk az elváltozást: ezeket az adatokat szintén az alkalmazás segítségével továbbíthatjuk is kezelőorvosunknak a gyors diagnózis érdekében.”

Ha a HandyScope valóban hasznosnak és könnyen kezelhetőnek bizonyul a tesztelés során, a későbbi piacra dobása forradalmasíthatja az egészségügyet. Az orvosok felírhatnák pácienseiknek a HandyScope-ot és állandó megfigyelés alatt tarthatnák betegeiket, ezzel pedig nőne a korai felismerés és a hatékony kezelés esélye.

A gyógyulófélben lévő bőrdaganatos betegek, akiknek havonta többször kell felkeresniük orvosukat, ennek az eszköznek a segítségével sokkal gyakrabban adhatnának felvilágosítást az állapotukról a kezelőorvosnak: ez különösen a vidéken élők esetében lehet hasznos, hiszen így nem kell minden alkalommal a városba utazniuk a vizsgálatok miatt.

Dr. Janda elmondása szerint a team a QSkin tanulmány résztvevői közül választja ki elsősorban a HandyScope tesztelésében részt vevőket, de azért várják az idősebb, 50 és 64 év közötti önkéntesek jelentkezését is. A résztvevőknek egy rövid kérdőívet kell kitölteniük, mielőtt otthonaikban próbálhatnák ki a HandyScope-ot.