Az inszomnia károsabb, mint gondolná!

A jó éjszakai alvás  teszi lehetővé, hogy napközben jól el tudjuk látni a feladatainkat, hanem mert a test pihenési és helyreállítási ciklusait is az alvás szabályozza. A szervezet alvás közben regenerálja önmagát – a sérült sejtek és szövetek helyreállítása által. Ezen kívül az alvás fokozza az immunrendszerünk védekezési mechanizmusát és segít elhárítani a lehetséges veszélyforrásokat.

””

Az elalvási képesség hiánya, vagyis az inszomnia, álmatlanság, egy olyan rendellenesség, melyben az érintettek elalvási nehézségekkel küzdenek, vagy nem tudnak elegendő ideig aludni ahhoz, hogy reggel frissen, kipihenten ébredjenek. Ez a probléma elsősorban az idősebb korosztály tagjait érinti. Álmatlanságról akkor beszélhetünk, ha:

  • gondot jelent az esti elalvás
  • éjszaka többször is felébredünk
  • éjszaka hosszabb ideig is ébren fekszünk
  • kora hajnalban felébredünk és nem tudunk visszaaludni

    Ebben az esetben másnap fáradtnak és ingerültnek érezzük magunkat és koncentrálási nehézségeink vannak

  • Mindenkinek egyéni az alvásigénye. Egyesek már napi hat óra alvás után is tökéletesen kipihentnek érzik magukat, míg másoknak ennél sokkal többre van szüksége. A döntő tényező itt az, hogy tudunk-e megfelelően funkcionálni napközben és hogy jól el tudjuk-e látni napi feladatainkat.
  • Az alvásminőségre sok zavaró tényező lehet hatással. Az egyik dolog, mely felboríthatja az alvási ritmust, az éjszakai munka. Aki éjszakai munkarendben dolgozik, annak olyankor kell ébren lennie, amikor az embernek normál esetben aludnia kellene. Ugyanez a helyzet a transzatlanti légi járatokon utazókkal, több időzóna gyors átlépésekor. Ez a 24-órás cirkadián ritmusunkra hat, az alvás-ébrenléti ciklusra, melyet az agyban éjszakánként termelődő melatonin nevű természetes hormon szabályoz. A kutatók megállapították, hogy a melatonin pótlása segíthet a természetes alvás kiváltásában, mivel a hatóanyag imitálja a szervezet alvási mechanizmusát.
  • Magyarországon a melatonin vény nélkül beszerezhető szer. Ajánlatos ragaszkodni az olyan melatonin tabletta-fajtához, mely gyógyszertári besorolású és az egészségügyi hatóságok jóváhagyásával került forgalomba. Az interneten beszerezhető melatonin-tabletták esetében a megfelelő minőség nincs biztosítva, az is előfordul, hogy hamisított terméket kínálnak.