Az indiai kávé rákkeltő?

A trigonellin vegyület képes hormon jellegűen is működni, mondták el az amerikai kutatók, és így az ösztrogénfüggő rákos sejtekkel összefüggésbe hozható, ugyanakkor a texasi tudósok semmiképpen nem jelentenék ki, hogy ez a vegyület okozná az ösztrogénfüggő mellrák kialakulását. Dr. Clinton Allred, a kutatást vezető táplálkozáskutató ugyanakkor úgy véli, amiatt nem kell senkinek aggódnia, hogy a hagyományos indiai kávé mellrákot okozna.

A kutató úgy azonosította a vegyületet, hogy kollégáival olyan anyagok után kutattak, amelyek képesek utánozni az esztradiol női nemi hormon működését – a vizsgálódás elsődleges szempontja az volt, hogy sikerüljön többet megtudni arról, ez a hormon miként védi meg a szervezetet a vastagbélrák kialakulásától.  A kutatások során a trigonellinről kiderült, hogy alacsony koncentrációban ösztrogénjelleggel viselkedik. A vegyület a kávébabban is jelen van, de fajtától függően a koncentrációja alacsonyabb vagy magasabb lehet.

A pörkölés során a vegyület mennyisége szintén csökken, ugyanakkor a megmaradt vegyületeket a kávéfőzés során a csészénkben fogjuk megtalálni, így ez az ösztrogénhez hasonlóan viselkedni képes vegyület a szervezetünkbe kerül. A kutatók még nem tudják, hogy milyen koncentrációban kezd el a vegyület hormonként viselkedni, így az sem tudható, vajon a reggeli kávénk kockázatos lehet-e, vagy sem. Ráadásul, az amerikai szakember szerint az egy alapvető hiba, amikor az emberek elkezdenek egyetlen összetevő alapján bizonyos élelmiszerekkel szemben bizalmatlanná válni, holott még egy kockázati tényezőt jelentő vegyület is teljesen ártalmatlannak bizonyulhat, ha tudjuk, milyen más vegyületekkel együtt kerül a szervezetünkbe.