Az impotencia mást is jelenthet

1 519 olyan férfit vizsgáltak, akiknél már kialakult a szívbetegség, és azt találták, hogy akiknél impotencia is jelentkezett, kétszeresére nőtt az esélye a szívinfarktusnak és a halálnak, mint a többieknél. A Saarlandi Egyetem jelentése, mely a Circulation című folyóiratban jelent meg, azt sejteti, hogy az impotenciával küzdő férfiaknál ellenőrizni kellene a keringési rendszer esetleges betegségeit is. Néhány szakértő szerint az orvosoknak 40 év felettiek esetén a kivizsgálásokkor rá kellene kérdezniük az impotenciára is, ez a zavar ugyanis összefügg a hímvessző artériáinak elégtelen működésével. Ezek az erek sokkal kisebbek a szív ereinél. Néhány férfi esetében ezért a folyamatosan fennálló erekciós zavar az artériák szűkülésének korai előjele lehet.

A tanulmány 13 országból követett nyomon olyan férfiakat, akiknél már fennállt szívbetegség. Megfigyelték, hogy kialakul-e náluk szívinfarktus vagy stroke. A résztvevőket kikérdezték az erekciós diszfunkcióról is a tanulmány kezdetén, kettő, ill. öt év elteltével.

Erőteljesen előrejelez

Amellett, hogy az impotens férfiak kétszer olyan gyakran halnak meg, vagy szenvednek szívinfarktust, 10 %-kal nő az esélyük a stroke-ra és 20 %-kal a szívelégtelenségre, az életkor és a dohányzás faktorainak rögzítése után is. Michael Böhm, a vezető szerző elmondta, hogy az erekciós zavarra gyógyszert szedő férfiakat le kellene ellenőrizni a szívbetegségek szempontjából is, de ez sajnos nem mindig történik meg. „A gyógyszerek használnak, a betegek pedig nem jönnek többet.” – mondta Böhm. „Ezeket a férfiakat csak erekciós zavarral kezelik, a háttérben rejlő szívbetegséggel nem. Férfiak egész sorát teszik ki kockázatnak.”

A tanulmány megerősíti azt a korábbi kutatási eredményt, mely összefüggésbe hozta az impotenciát a szívbetegségekkel. A brit szakértők lelkesen fogadták.

Rejtetten

Richard Hobbs, a Birminghami Egyetem háziorvostan professzora elmondta, az orvosok már tisztában vannak ezzel a kapcsolattal, de szerinte ez a tanulmány újabb, nagyobb hangsúlyt adott annak a kérdésnek, hogy az impotenciával küzdő férfiakat ki kell vizsgálni keringési betegségekre is. Mike Kirby professzor, aki az erekciós diszfunkcióra és a szívbetegségekre specializálódott, úgy véli, hogy az orvosoknak még több proaktivitásra lenne szükségük. Amellett, hogy az impotens betegeket szűrik a szívbetegségi kockázatokra, el kellene kezdeni magának az impotenciának is a kiszűrését.

„Ez remek bizonyítékot szolgáltat arra, hogy támogassa azt a kampányt, mely az orvosokat akarja rávenni arra, hogy kérdezzenek rá az erekciós zavarokra a rutin keringési felmérés alkalmával.” – mondta Kirby professzor. Elmondása szerint az impotens betegek gyakran nem fedik fel ezt a problémát az orvosuk előtt, mert szégyellik magukat, és nincsenek tisztában ennek szélesebb körű következményeivel.

„A nemzet szégyene”

Dr. Geoff Hackett, a Sutton Coldfield-i Good Hope Kórház urológus konzultánsa szerint a „nemzet szégyene”, hogy az orvosok a 40 év feletti férfiaknál nem kérdeznek rá az impotenciára. A háziorvosok a szívbetegségek kockázati faktorának felmérésekor a dohányzást és a családi anamnézist veszik figyelembe. Az impotencia azonban ezeknél jóval jelentősebb kockázati tényező. „Azt az orvost hanyagnak tartják, aki nem kérdez rá a dohányzásra, de az impotenciát rendszeresen kihagyják a kérdések közül.” – mondta. A brit Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta: „Néhány jelentés összefüggésbe hozza az erekciós zavart és a szívbetegségeket, az Egészségügyi Minisztérium pedig folyamatosan ellenőrzi az új és egyre növekvő bizonyítékok garmadát az NHS Egészségügyi Ellenőrző Program tartalmával kapcsolatban.”

Az NSH Egészségügyi Ellenőrző Program ötévente szűrést ajánl fel a 40-74 éveseknek, hogy megelőzzék a szívbetegségeket, stroke-ot, cukorbetegséget és krónikus veseelégtelenséget. A program 2009-ben indult útnak.