Az évszakokkal együtt a vérnyomás is változik

A 8801, 65 éven felüli önkéntes részvételével készült kutatás során kiderült, hogy a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek jelentősen váltakoznak, attól függően, hogy épp milyen évszak van.

Minél magasabb a hőmérséklet, annál alacsonyabb a vérnyomás-állítják a szakértők. A szisztolés vérnyomás például 8,0 mmHg-nyi különbséget mutat a mért legalacsonyabb ( 7.9 fok) és legmagasabb (21.2 fok) hőmérséklet esetén. Az átlagos szisztolés vérnyomásérték általában 5 mmHg-rel mutatott többet télen, mint nyáron. Az eredmények szerint nyáron a vizsgált résztvevők 23,8 százalékánál mutattak ki magas vérnyomást, télen ezzel szemben 33,4 százalékuknál.#img1#

A legvalószínűbb magyarázatot a jelenségre a D-vitamin és a vérnyomás kapcsolata jelentheti. Az idősebbek, különösen a nyugdíjas otthonok lakói általában D-vitamin hiányban szenvednek, ami összefüggésben lehet a magas vérnyomás betegséggel. „A D-vitamin egyik legfőbb forrása a napfény, amiből az időseknek, különösen télen meglehetősen kevés jut – nyilatkozta Frank Ruschitzka professzor, az Európai Kardiológus Társaság (ESC) munkatársa – A D-vitamin hiánya pedig a renin-angiontenzin-aldoszteron rendszer aktiválásával könnyen okozhat magas vérnyomást.”

Egy 2008-as tanulmány szerint a D-vitamin hiánya mintegy kétszeresére növeli a szívinfarktus, az agyérkatasztrófák és a szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét a magas vérnyomással élőkben.