Az érszűkület gyorsabban rontja a nők állapotát

A perifériás artériák betegsége az erek beszűkülésével és elzáródásával járó kór, amely elsősorban az alsó végtag és a kismedence artériáit érinti. Leggyakoribb tünetei az alsó végtag és a csípő izmainak pihenésre szűnő fájdalma, görcse illetve gyors kifáradása járás és lépcsőzés közben.

”A nők és férfiak közti különbség azzal magyarázható, hogy a nőknek kisebb tömegű ez az izomcsoportja.” – nyilatkozta Mary M. McDermott, a Chicago-i Feinberg Orvostudományi Egyetem professzora, a Journal of the American College of Cardiology februári számában megjelent cikk szerzője.

McDermott professzor és munkatársai 380 alsó végtagi érszűkületes beteg 2002 és 2009 közötti adatait vizsgálták át. A betegek 59 évesek vagy idősebbek voltak. Egy négyéves időszakban évente különböző teszteket végeztek. Azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik a vizsgálat elején képesek voltak folyamatosan megtenni 400 métert, 2,3-szer nagyobb valószínűséggel vesztették el ezt a képeségüket a vizsgálat 4. évére. A nők járási sebessége is gyorsabban csökkent.

Emellett megjegyzik, hogy a nők a vizsgálat kezdetekor már általában kisebb teljesítőképességgel indultak, mint a férfiak és a mobilitás gyorsabb elvesztése visszavezethető a már kezdetben meglévő kisebb izomtömegükre és izomerejükre. Ezzel szemben a férfiak nagyobb izomtartaléka nagyobb mértékben védte meg őket az érszűkület romboló hatásaitól.

További vizsgálatok szükségesek annak eldöntésére, hogy a lábszárizomzat erejének növelése lassítja-e az állapot romlását az érszűkületben szenvedők körében.