Az emlőrák növeli a szívbetegség kockázatát

Dr. Greger Nilsson és az Uppsalai Egyetemi Kórház munkatársai megállapították, hogy baloldali daganat besugárzása esetén mintegy négyszeres a kockázat jobb emlő rákjához viszonyítva. Az erek súlyos beszűkülésének kockázata mintegy hétszer akkora a sugárkezelt bal emlőnél, mint a jobbnál. A szerzők felhívják arra a figyelmet, hogy a sugárkezelés nem kívánt mellékhatása érkárosodás lehet, emiatt azt ajánlják, hogy minden eszközzel mérsékelni kell a koszorúerek sugárterhelését. Mindazonáltal a vizsgálati csoport 8190 emlőrákos betegéből csupán 199-ben alakult ki koszorúér-betegség.

Mind a sugárterápia, mind a kemoterápia célja az, hogy elpusztítsa a rákos sejteket, azonban sajnálatos módon az egészséges sejtek is károsodhatnak. A technológia folyamatosan fejlődik, emiatt a mai kezeléseknek már kevesebb egészséges sejt esik áldozatul, mint évekkel ezelőtt. Például manapság a sugár csupán a belégzésnél aktiválódik, amikor a koszorúerek fiziológiásan elválnak a mellkasfaltól. A sugárkárosodás pontos mechanizmusa nem ismert, a szakértők szerint a probléma az erek belfelszínén kezdődik, ami a gyulladásos reakció beindulásán keresztül érelmeszesedést idéz elő.

Jelen tanulmány 8190 emlőrákos hölgyre terjedt ki, a diagnózist 1970 és 2003 között állították fel. A hölgyeken besugárzást követően koszorúér-festést végeztek el, 199 esetben jelentős koszorúér-betegség igazolódott. A beszűkülés fokát 0-tól 5-ig terjedő skálán osztályozták. Megállapították, hogy baloldali daganat esetén a 3-5. fokú szűkület esélye a jobbhoz viszonyítva 4,38-szoros. A 4-5. fokú szűkületet tekintve a baloldali besugárzás 7,22-szeres kockázatnövekedést mutatott a jobboldalihoz képest.

A tanulmányban nem érintett Dr. Stephanie Bernik (Lenox Hill Kórház, New York) a kockázat nem túl magas, emiatt a sugárterápia daganatellenes hatásának a jövőben is nagyobb súllyal kell számítania.