Az emlőrák elleni védőoltás megszünteti a tumort?

A kutatási eredményeket bemutató tanulmány szerzője, a Wayne Állami Egyetem professzora, Dr. Wei-Zen Wei szerint megdöbbentőek az eredmények. Oltóanyaga az ún. HER2-pozitív tumorsejteket veszi célba. Ezek az emlőrákok gyakran agresszívebbek, mint a rák más típusai, és kevésbé reagálnak a hormonkezelésekre, sőt ellen is állhatnak a kezeléseknek.

Sejtszinten a HER2 receptorok a normális sejtnövekedést serkentik. A normális emlősejtekben kis mennyiségben találhatók meg, a HER2-pozitív emlősejtek azonban sokkal több receptorral rendelkezhetnek, ami viszont agresszív tumor növekedését serkentheti.#img1#

Néha még az ezen receptorok elpusztítását célzó Herceptin és más terápiák is csak rövid ideig hatnak, ezt követően a betegben rezisztencia alakul ki, és a gyógyszer többé nem hat.

Wei oltóanyaga „csupasz” DNS-t, tartalmaz, olyan géneket, amelyek HER2 receptort állítanak elő, és egy immunstimuláns szert. Amikor az oltóanyagot beadta az egerek lábizmába, amik később HER2-pozitív tumort kaptak, a gén hatalmas HER2 receptor utánpótlást hozott létre, ami aktiválta az immunrendszert. Az injekció után a szervezet ezen az egy helyen rengeteg HER2-t termel. Az immunrendszer támadásba lendül, és lerohanja a HER2-pozitív receptorokat. Egyikben sem fejlődött ki tumor. Ez pedig attól függetlenül igaz volt, hogy a tumorsejtek drogreisztenssé váltak, vagy sem.

Az oltóanyag egyedisége abban rejlik, hogy segít helyreállítani a tumorsejtek gyógyszerérzékenységét. Természetesen a humán alkalmazást még sok kutatásnak kell megelőznie.