Az elhízott gyermekek már 12 éves korukban mutatják a szívbetegség korai jeleit

A nagyobb testű gyermekek esetében magasabb koleszterinszintet és emelkedett vérnyomást találtak, valamint számos cukorbeteg előtti állapotra utaló jelet is felfedeztek

A kutatók az érelmeszesedés jeleit keresték, mely hosszabb távon szívproblémákat okoz. Az alkar relaxációs készségének vizsgálata során képesek nyomon követni az érműködési zavar (diszfunkció) mértékét.  Felfedezték, hogy a túlsúlyos gyermekek állapota hasonló azon felnőttekhez képest, akik krónikus szívbetegségben szenvednek.

„Az alkar verőereinek relaxációja elsősorban az erek belfelszínét borító réteg, az endothel állapotától függ. Ez a relaxáció – és az endothel állapota – hasonlónak mutatkozik elhízott 12 évesek és krónikus szívbetegségben szenvedők esetén” – állapították meg a kutatók.

„Az elsődleges és másodlagos megelőzést éppezért korai gyermekkorban kell kezdeni, a cél pedig a túlsúlyos gyermekek emelkedő arányának megfordítása. Ezt a stratégiát már otthon illetve az iskola előtti intézményekben történő nevelés során meg kell indítani, az iskoláknak és az iskola utáni szolgáltatásoknak befolyást kell gyakorolniuk a gyermekek étrendjére és testmozgási aktivitására a teljes gyermekpopulációban. Azonban további vizsgálatok szükségesek, hogy megtalálják az elhízás megelőzésének és gyógyításának leghatásosabb módszerét.”

„A túlsúly és az elhízás már gyermekkorban kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel – ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy a magas koleszterinszint” – állítják a kutatók.