Az elhízás növeli a veserák kockázatát

A Cancer Research UK közzétett adatai szerint 1975-ben még csak 2 300 esetet regisztráltak, 2009-ben azonban már 9 ezer esetről tudtak Nagy-Britanniában. Az elhízás körülbelül 70 százalékkal növeli a vesedaganat kockázatát, a dohányzás pedig körülbelül 50 százalékkal növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

A rákkutatási szervezet szerint túl kevesen értik meg a rák az elhízással összefüggő megnövekedett kockázatát. A vesedaganat jelenleg a nyolcadik leggyakoribb ráktípus, melynek a vizeletben megjelenő vér lehet az egyik korai jele. A korán kimutatott vesedaganat azonban műtéttel gyakran gyógyítható.

A szakértők azt állítják, hogy a túlsúly bizonyos hormonok szintjének megemelkedése révén növeli a vese-, az emlő-, a bél- és a méhrák kockázatát. Az Egyesült Királyságban a dohányzás gyakorisága az elmúlt 35 évben csökkent, de az elhízás aránya továbbra is növekvő tendenciát mutat: Nagy-Britanniában a férfiak közel 70, és a nők közel 60 százaléka túlsúlyosnak számít. Szerencsére a vesedaganat ötéves túlélési aránya az 1970-es évek elejétől 2005-2009-ig 85 százalékkal nőtt.

Tim Eisen, a Cambridge-i Egyetem vesedaganat-szakértője szerint az új gyógyszerek ugyan segítenek elvágni a vesedaganat vérutánpótlását, ami kontrollálhatja a betegséget, mégsem eredményeznek gyógyulást. A legjobb a megelőzés, ami a leghatékonyabban az egészséges testsúly fenntartásával és a dohányzás kerülésével érhető el.