Az elhízás növeli a vastagbélrák kockázatát

A felmérés 120 ezer 55 és 69 év közötti hollandra terjedt ki, az utánkövetési idősazk 16 évig tartott. Ezalatt a résztvevők két százalékában alakult ki vastagbél-, vagy végbélrák. A statisztikai elemzés rávilágított: a túlsúly férfiak esetében mintegy 25 százalékkal növelte a kockázatot a normális testtömeggel rendelkezőkhöz képest. A leginkább a derékméret számított – férfiaknál a zsír főként a hasi tájékra terjed ki. Akik a legnagyobb ”nadrágméretről” számoltak be, azoknál a járulékos daganatkockázat 63 százalékos volt.

Nők esetében összetettebb volt az elemzés: a nagy derékméret csak azoknál növelte a rizikót, akik napi kevesebb, mint 30 percet töltöttek testmozgással. Például a 44-es méret kevés testmozgással társulva 83 százalékos járulékos daganatkockázatot jelentett. Laura A.E. Hughes (Maastrichti Egyetem), a cikk vezető szerzője kiemeli, hogy igen fontos az egészséges testsúly megőrzése az egész élet során, így mérsékelni lehet a vastagbélrák kialakulásnak esélyét.

Az Egyesült Államokban évente 141 ezer embernél diagnosztizálnak vastagbélrákot, ebből átlagosan 50 ezer végződik halállal. A jelenleg ismert további kockázati tényezők között az 50 év feletti életkor, a kórtörténetben szereplő gyulladásos bélbetegség, családban előforduló daganatos betegség, és a dohányzás szerepel.