Az elhízás növeli a méhrák kockázatát

”A zsírszövet a vérben keringő ösztrogén egyik fő forrása a változókor után, mely serkenti a méhnyálkahártya daganatos elfajulását” – mondta Victoria L. Stevens, az Amerikai Rák Társaság atlantai laborszolgálatának stratégiai igazgatója. Az elemzéshez több mint 38 000 menopauzán átesett asszony súlyadatait hasonlították össze. A résztvevők 1992-ben töltöttek ki kérdőíveket. 2007-re közülük 560-t diagnosztizáltak méhtestrákkal.

Miután a kutatók rögzítették a testtömeg-indexet, kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik 30 kilónál is többet híztak, kétszeresére növekedett a daganat kialakulásának esélye a normáls súlyukat megtartó nőkhöz képest. Bár összefüggés mutatkozott a menopauza utáni hízás és a méhtest rákja között, nem derült ki, hogy ez ok-okozati jellegű e. Stevens azonban így foglalta össze: ”Kerülni kell a felnőttkori elhízást a daganat kockázatának minimalizálása érdekében. Azok a nők, akik híztak, esetleg már túlsúlyosak vagy elhízottak, mindenképp törekedjenek a fogyásra, még akkor is, ha ezek eredménye legtöbbször nem tartós.”

A szerzők megjegyezték, hogy több kutatás kell annak kiderítésére, hogy a hízás időpontja, illetve a jojó-effektus szerepet játszik-e a méh nyálkahártyájának elrákosodásában, továbbá, hogy a fogyással csökkenthető-e a kockázat. Az eredményeket az AACR Nemzetközi Konferenciáján, Bostonban tették közzé.