Az éjszakai műszak növeli a petefészekrák kockázatát

A szakértők azt is kimutatták, hogy a petefészekrák kockázata alacsonyabb az éjszakai, azaz ”bagoly” típusú hölgyeknél, mint a reggeli ”pacsirtáknál”.

A tanulmány elkészítéséhez több mint 1100 olyan embert vizsgáltak meg, akik a rosszindulatú megbetegedés leggyakoribb formájában szenvednek, valamint 390 határeseti pácienst és több mint 1800 egészséges nőt. Mindannyian 35 és 74 év közöttiek voltak, és egészségügyben, vendéglátásban vagy irodai adminisztrációs munkakörben dolgoztak. A rákos betegek csaknem 27 százaléka éjszakai műszakban végezte a munkáját, ami a határeseti páciensek 32 százalékára és az egészségesek 22 százalékára volt igaz. Az éjszakai műszak 24 százalékkal növelte az előrehaladott és 49 százalékkal a korai rák kockázatát – derül ki a Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóirat márciusi számából. Csak az 50 év feletti nőknél mutatkozott számottevő összefüggés a petefészekrák és az éjszakai műszakok között – mondta Parveen Bhatti, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója.

A felmérésben résztvevő, éjszakai műszakban dolgozó hölgyek 27 százaléka vallotta magát éjszakai bagolynak, és ötöde reggeli pacsirtának. Az előrehaladott petefészekrák esélye magasabb volt az utóbbiaknál (29 százalék a 14 százalékkal szemben), illetve a határeseti páciensek körében is hasonló volt az arány (57 százalék és 43 százalék).

A kutatók feltételezése szerint a magas rákkockázatú, éjszaka dolgozó nők szervezetében a melatonin nevű hormon termelődése lehet a jelenség kulcsa, mely hatással van a nemi hormonok szintjére is, főleg az ösztrogén esetében. A melatonin alapvetően éjszaka termelődik, de fény hatására csökken a kiválasztódása.

Korábbi vizsgálatok szerint az éjszakai műszak emelkedett emlőrák-kockázattal is jár. Bár jelen kutatás összefüggést talált az éjszakai műszak és a petefészekrák magasabb kockázata között, nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot.