Az édességevés tehát emlék kialakítására, ezáltal további fogyasztásra ösztönöz. Az édes íz a hippokampusz hátsó részét ingerli, ami az adott helyen és időben keletkező epizodikus emlékekért felel.
Az egyesült államokbeli Georgia State University és a Charlie Norwood VA Medical Center munkatársai patkányokkal etettek édesített tápot. A szukrózos vagy szacharinos anyag lényegesen megnövelte a szinaptikus plaszticitást jelző (Arc) értéket a hippokampusz hátsó részében. A szinaptikus plaszticitás folyamata az emlékek előállításához szükséges.
„Úgy véljük, hogy az epizodikus memóriát az étkezési szokások tudatos formálására is használhatnánk. Evéskor mindig döntést hozunk: például most nem eszem, mert sokat reggeliztem. A döntés annak alapján születik meg, hogy mit és mikor ettünk eddig” – fogalmaz Marise Parent professzor.
A csapat korábbi kutatása szerint a hippokampusz hátsó részének átmeneti „kikapcsolása” egy édességet tartalmazó étkezés után növeli a későbbi étvágyat – valószínűleg azért, mert nem alakulhatott ki az előző evésről szóló emlék.
Parent professzor szerint muszáj megfontolni az agyra ható módszereket az elhízás kezelésére.
Az eredmények a Hippocampus című szaklapban jelentek meg.