”Készültek olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy az E-vitamin valójában növeli a rák kockázatát, és csökkenti a csontsűrűséget” – számol be a kutatóközpont igazgatója, Chung S. Yang. ”Eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az E-vitamin gamma-tokoferol formája, amely a legnagyobb mennyiségben található meg az amerikai étrendben, valamint a növényi olajokban is fellelhető delta-tokoferol segít a daganatok megelőzésében. Az E-vitamin tartalmú kiegészítőkben legnagyobb mennyiségben előforduló alfa-tokoferol viszont nem jár ilyen előnyökkel.”
A Cancer Prevention Research szaklapban megjelent tanulmányban Yang és munkatársai arról számolnak be, hogy a Rutgers Egyetem vastagbél-, tüdő-, emlő- és prosztatarákra vonatkozó állatkísérleteiből az derült ki, a gamma- és delta-tokoferol állatmodellekben gátolja a daganatok kialakulását és növekedését.
Jó hír ez a rákkutatásban, mert a közelmúltban végzett legnagyobb szabású prosztatarákkal kapcsolatos kísérletben amerikai és kanadai kutatók kimutatták, hogy az E-vitamin étrendkiegészítőkben leggyakrabban alkalmazott E-vitamin típus, az alfa-tokoferol nem elég, hogy nem akadályozza meg a prosztatarákot, hanem alkalmazása jelentős mértékben megnöveli a betegség kockázatát az egészséges férfiak körében.
Yang szerint ezért fontos, hogy különbséget tegyünk az E-vitamin különböző formái között, és további kutatások szülessenek rákkal összefüggő preventív hatásaikról, illetve egyéb biológiai hatásaikról. A szakértő úgy véli, ha valaki szükségét érzi az E-vitamin kiegészítő szedésének, az E-vitaminok olyan keverékét érdemes választani, amely a leginkább hasonlít a természetes étrend E-vitamin tartalmához.