Az ausztrál lóbab jótékony hatásai

Siem Siah, a Charles Sturt Egyetem (CSU) doktorandusz hallgatója a lóbab egészségre gyakorolt kedvező hatásait vizsgáló kutatása során a lóbab Nura és Rossa altípusainak fenolos kivonatát öt különböző rákos sejten próbálta ki laboratóriumi körülmények közt, és megállapította, hogy mind az öt esetben a rákos sejtek pusztulási aránya felgyorsult.

”Tisztában vagyunk vele, hogy az antioxidánsoknak rákellenes tulajdonságaik is vannak, ezért most megpróbáljuk részletesen feltárni a hasonlóság jellegét” – mondta Dr. Chris Blanchard, a Charles Sturt Egyetem Biomedika Tudományi Iskolájának kutató munkatársa. ”Az elsődleges kutatási eredmények nagyon ígéretesnek bizonyulnak, azonban mindenképpen további vizsgálatokra lesz még szükség a közeljövőben” – hangsúlyozta Dr. Blanchard.

A kutatók megfigyelték, hogy a rákos sejtek sokszorozódása jelentős mértékben lecsökkent a lóbabkivonat hatására, és Siah az ötödik rákos sejt, egy akut promilektikus leukémiás sejt esetében egy úgynevezett áramlásos citometriás módszert alkalmazott a lóbabkivonat felviteléhez. A kísérlet során egy olyan mechanizmust is megfigyelhettek a kutatók, melynek köszönhetően jobban megismerhetővé válhat a rákos sejtek burjánzásának folyamata, mondta Dr. Jennifer Wood, a CSU vegyész kutatója.

”Normális esetben az egészséges sejtek arra van beprogramozva, hogy szaporodjanak, növekedjenek és elpusztuljanak, azonban a rákos sejtek ellenállnak az apoptózis, vagyis a programozott sejthalál folyamatának, és a túlburjánzás következtében tumorok alakulnak ki. A jelek szerint lóbab kivonata éppen ezt a folyamatot állítja helyre a rákos sejtek esetében” – magyarázta a jelenséget Dr. Wood.

A tanulmány részleteit a British Journal of Nutrition című orvosi szakfolyóirat legújabb számában publikálták.