Az atomerőművek nem növelik a gyermekkori leukémia kockázatát

A British Journal of Cancer szaklapban megjelent kutatás nem először zárta ki az összefüggést, de a korábbi tanulmányokban alkalmazott módszerek megkérdőjelezhetők voltak. A Cancer Research UK rákkutató intézet szerint az eredmény biztató, ennek ellenére továbbra is folytatni kell a rendszeres megfigyelést az atomerőművek környékén.

A leukémia a tizenkettedik leggyakoribb ráktípus az Egyesült Királyságban, de a gyermekkori daganatos megbetegedések egyharmadát teszi ki. Az atomerőművek és a gyermekkori rák lehetséges összefüggésére egy 1980-as években bemutatott TV műsor hívta fel a figyelmet, amely arról számolt be, hogy a sellafieldi atomerőmű közelében élő gyermekek körében magasabb a leukémiás esetek száma. Az azóta készült brit és európai kutatások ellentmondásos eredményeket hoztak az összefüggést illetően. Az atomenergia ellenes szervezetek a korábbi kutatások módszereit kritizálták, és egy német tanulmányra hivatkoztak, amely az összefüggés meglétére utalt.

A mostani kutatáshoz az Oxfordi Egyetem Gyermekrák Kutatócsoportja közel 10 ezer olyan gyermek adatait elemezte, akiket 1962 és 2007 között leukémiával és hasonló rákbetegségekkel diagnosztizáltak. A szakértők megvizsgálták a gyermekek születési helyét és a lakóhelyét a diagnózis időpontjában. Ezeket az információkat több mint 16 ezer más daganatos betegségekben szenvedő gyermekek adataival vetették össze.

Az eredmények nem bizonyították, hogy az atomerőművek közelében élő gyermekekben magasabb lenne a gyermekkori leukémia vagy non-Hodgkin limfóma kialakulásának kockázata.

A Cancer Research UK szakértői szerint azonban ez még nem zárja ki teljesen a kockázat lehetőségét, ezért folytatni kell a sugárzási szintek és az atomerőművek közelében élő emberek rákbetegségeinek arányának mérését.