Az aszpirin használata összefüggésben áll az agyi-mikrovérzéssel

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Archives of Neurology hétfői számában közzétett beszámoló szerint az aszpirint szedő idősebb betegekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki alig észrevehető agyi “mikrovérzések”, melyeket a kutatók mágneses rezonanciavizsgálattal (MRI) mutattak ki.

A véralvadásgátló gyógyszereket nem szedő más páciensekkel összehasonlítva az aszpirint illetve egy másik véralvadásgátlót, karbaszalát-kalciumot szedők esetében nagyobb a valószínűsége a cerebrális mikrovérzéseknek. A tanulmány kimutatta, hogy a gyógyszerek és a mikrovérzés közötti összefüggés különösen olyan személyek esetében volt hangsúlyos, akik nagyobb dózisban szednek aszpirint. A gyógyszert idősebb betegek gyakran szedik véralvadásgátlóként a szívbetegség kezelésére illetve megelőzésére.

Agyi mikrovérzés (amely időnként az ún. kisérbetegség jele, és gyakori idős emberek esetében) akkor következik be, amikor az agyban lévő erek fala meggyengül.

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy az eredmények felvetik annak kérdését, vajon az agyi mikrovérzésben szenvedő betegek, akik egyúttal aszpirint vagy hasonló gyógyszert szednek, nincsenek-e kitéve még súlyosabb szimptómás agyi vérzés magasabb kockázatának.

Mialatt a szívroham és agyérgörcs kockázatának kitett emberek esetében a véralvadásgátló szerek előnyei jellemzően túlsúlyban vannak a vérzés kockázatával szemben, a szerzők szerint néhány páciens számára “a kockázat-előny arány eltérő lehet bizonyos gyógyszerek esetében… tehát befolyásolhatja a kezeléssel kapcsolatos döntéseket.”

A tanulmányt a rotterdami Erasmus MC Orvostudományi Egyetem orvosai készítették 1062 hetven év körüli átlagéletkorú beteg részvételével.