Az aszpirin használata összefüggésben áll az agyi-mikrovérzéssel

Az Archives of Neurology hétfői számában közzétett beszámoló szerint az aszpirint szedő idősebb betegekben nagyobb valószínűséggel alakulnak ki alig észrevehető agyi „mikrovérzések”, melyeket a kutatók mágneses rezonanciavizsgálattal (MRI) mutattak ki.

A véralvadásgátló gyógyszereket nem szedő más páciensekkel összehasonlítva az aszpirint illetve egy másik véralvadásgátlót, karbaszalát-kalciumot szedők esetében nagyobb a valószínűsége a cerebrális mikrovérzéseknek. A tanulmány kimutatta, hogy a gyógyszerek és a mikrovérzés közötti összefüggés különösen olyan személyek esetében volt hangsúlyos, akik nagyobb dózisban szednek aszpirint. A gyógyszert idősebb betegek gyakran szedik véralvadásgátlóként a szívbetegség kezelésére illetve megelőzésére.

Agyi mikrovérzés (amely időnként az ún. kisérbetegség jele, és gyakori idős emberek esetében) akkor következik be, amikor az agyban lévő erek fala meggyengül.

A tanulmány szerzői azt állítják, hogy az eredmények felvetik annak kérdését, vajon az agyi mikrovérzésben szenvedő betegek, akik egyúttal aszpirint vagy hasonló gyógyszert szednek, nincsenek-e kitéve még súlyosabb szimptómás agyi vérzés magasabb kockázatának.

Mialatt a szívroham és agyérgörcs kockázatának kitett emberek esetében a véralvadásgátló szerek előnyei jellemzően túlsúlyban vannak a vérzés kockázatával szemben, a szerzők szerint néhány páciens számára „a kockázat-előny arány eltérő lehet bizonyos gyógyszerek esetében… tehát befolyásolhatja a kezeléssel kapcsolatos döntéseket.”

A tanulmányt a rotterdami Erasmus MC Orvostudományi Egyetem orvosai készítették 1062 hetven év körüli átlagéletkorú beteg részvételével.