Az alvásmegvonás növeli a szívbetegség kockázatát

”Ha valaki hat óránál kevesebbet alszik egy éjszaka, vagy álma nem zavartalan, 48 százalékkal növekszik a szívbetegségek, illetve 15 százalékkal az agyvérzés kockázata.” – magyarázta a Warwick Egyetem orvosi karának professzora, Francesco Cappuccio ”A késői fekvés és a korai kelés időzített bomba az egészség szempontjából, ezért még idejekorán meg kell tenni a megfelelő lépéseket, hogy csökkenjen az életveszélyes betegségek kockázata.”

Cappuccio professzor és Dr Michelle Miller társszerző vezették a kutatási programot. Több mint 470 000 résztvevőt követtek nyomon 7-25 éven át nyolc országból, köztük Japánból, az Egyesült Államokból, Svédországból és az Egyesült Királyságból. ”A mai társadalomban elvárás, hogy minél többet préseljünk bele a rövidke időnkbe. Az egész munka/élet egyensúly miatt sokunk kénytelen lemondani az értékes alvásidőről, hogy elvégezze azt a munkát, amit szerinte elvárnak tőle. Így azonban jelentősen növeljük az esélyünket arra, hogy agyvérzést vagy szívbetegségeket, infarktust kapunk.” – magyarázta Capuccio professzor.

Dr Miller így folytatta: ”A krónikus alváshiány olyan hormonokat és vegyületeket termel a szervezetben, melyek az agyvérzés és a szívbetegségek mellett emelik például még a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbaj és az elhízás kockázatát is.” Cappuccio
professzor nem késlekedett felhívni a figyelmet az ellenkező végletre sem. Aki túl sokat alszik – több mint 9 órát egy huzamban – az is utalhat betegségre. ”Napi hét óra alvás megvédi az egészséget, és
csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. A kutatásunk rámutat a tisztán látható kapcsolatra: annyit aludjunk, amennyi szükséges az egészséges és hosszú élethez.”