Az alkoholfüggőség elleni gyógyszer legyőzheti az agydaganatot

A disulfiramot már több mint hatvan éve használják az alkoholfüggőség kezelésében. A szervezetben heveny érzékenységet okoz az alkohollal szemben, ami kellemetlen reakciót vált ki. A Wolverhamptoni Egyetem kutatói most azt állítják, hogy a gyógyszer reményt adhat a glioblasztómában, az agydaganat egyik leggyakoribb és leghalálosabb típusában szenvedő betegeknek.

A gyógyszerek többségétől eltérően a disulfiram képes áthágni a szervezet vér-agy gátján, azon a fizikai és molekuláris válaszfalon, amely távol tartja a mérgező anyagokat az agytól. A laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy a gyógyszer hatékonyan elpusztítja a tenyésztett glioblasztóma sejteket. A hatás különösen erőteljes akkor, ha a disulfiramot gemcitabinnal ötvözik, az egyik olyan kemoterápiás szerrel, amely szintén képes átjutni a vér-agy gáton.

Mivel a disulfiram biztonságos, jóváhagyott gyógyszer, gyorsan megkezdődhetnek a klinikai kísérletek az agydaganat kezelésére. A kutatást vezető Dr. Weiguang Wang elmondta, hogy már több mint egy évtizede vizsgálják a gyógyszer rákellenes hatásait, ezért jelentős eredménynek számít, hogy ilyen közel kerültek a klinikai kísérletek lehetőségéhez.

”A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy rezet szállít a daganatos sejtekbe, ami pusztító szabadgyököket hoz létre, ezek pedig felhalmozódva elpusztítják a sejteket. Mivel a glioblasztóma sejtek a normális szöveteknél sokkal magasabb réz-szinttel rendelkeznek, az extra rézmennyiség elpusztítja őket, miközben a normális szöveteket megkíméli” – magyarázta Wang.

A kutatás eredményei részletesen a British Journal of Cancer szakfolyóiratban olvashatók.