Az alkoholfogyasztás növeli a szívritmuszavar kockázatát

A pitvarfibrilláció egy krónikus szívritmuszavar, mely növeli a vérrögképződés esélyét – ami életveszélyes szövődményekhez, akár szélütéshez (stroke) is vezethet. Dr. Satoru Kodama és a Tsukubai Egyetem Klinikai Orvosi Intézetének munkatársai szerint az alkoholfogyasztás határozottan növeli az állapot kialakulásának veszélyét – akár rendszeres, akár alkalmankénti ivászatról is legyen szó. Azonban Kodama szerint a jelenség mennyiségi összefüggést is mutat.

A kutatók a világ különböző területein végzett 14 tanulmány eredményeit elemezték ki, mely ezáltal 130 820 egyénre terjedt ki, ebből 7558 esetben jegyeztek fel pitvarfibrillációt. Kategorizálták a legtöbbet ivókat: férfiaknál napi legalább kettő, nőknél egy pohár italt fogyasztókra, illetve alkoholistákra osztották az alanyokat, és őket hasonlították a mérsékelt mennyiséget ivókhoz. Más tanulmányok szerint a férfiaknál napi kettő, nőknél napi egy pohár ital a szívbetegségek szempontjából kedvező hatást jelent.

Ennek ellenére a japán kutatók szerint a mértékletes fogyasztás növeli a pitvarfibrilláció kockázatát, azonban ez nem olyan erőteljes, mint ami a súlyos alkoholfogyasztók esetén tapasztalható – ez utóbbi csoportban a legnagyobb a rizikó. Azonban azt is megállapították, hogy az alkohol és a pitvarfibrilláció esetén nem olyan szoros az összefüggés, mint a magasvérnyomás-betegség esetén tapasztalható.