Az alkoholfogyasztás hatása a szívre

A kutatók az Atherosclerosis folyóiratban megjelent tanulmányukban azt írják, hogy a napi rendszerességű, mértékletes alkoholfogyasztás (körülbelül napi két ital) csökkenti az érelmeszesedés kockázatát a kísérleti egerekben, míg a nagy mennyiségű alkohol hirtelen elfogyasztása (hetente kétszer napi hét ital) megnöveli a betegség előfordulásának valószínűségét. Az érelmeszesedés súlyos állapot, amely szívrohamhoz vagy agyi érkatasztrófához is vezethet.

Bár a népességtanulmányok összefüggést mutatnak az alkohol és a szív-érrendszeri betegségek között, ezek önbevalláson alapuló adatokon alapulnak, melyek nem mindig pontosak és megbízhatók. A mostani tanulmány elsőként szolgál konkrét bizonyítékkal az alkoholfogyasztás mintája és a vaszkuláris betegségek kapcsolatára, amit a nagyszámú ”nagyivónak” érdemes megszívlelnie.

”Az embereknek nemcsak arra kell odafigyelniük, mennyi alkoholt isznak, hanem arra is, hogyan fogyasztják azt el” – állítja a tanulmány vezető szerzője, John Cullen. ”A kutatások azonban azt mutatják, hogy a rohamszerűen ivókat még nem sikerült meggyőzni a vedelés egészségkárosító hatásairól.”

A kutatók azonban egyelőre nem tudják pontosan, hogyan fejt ki előnyös hatást a mértékletes alkoholfogyasztás a szív-érrendszeri egészségre, és hogyan károsítja azt a rohamszerű ivás.