Az alkohol megelőzheti a veserákot?

Lee és csapata 12 korábbi vizsgálat, összesen 530 ezer nő és 229 ezer férfi adatait dolgozta fel. Az eredményeket a Journal of the National Cancer Institute című folyóiratban közölték.

A vizsgálatok kezdetekor a résztvevők nem voltak rákosok (egyedül jóindulatú bőrrák fordulhatott elő). Kérdőíveket töltöttek ki az alkohol fogyasztásukról, étkezési szokásaikról, súlyukról és egyéb tényezőkről. A résztvevőket 7-20 évig követték, ez alatt az idő alatt végül 1430 esetben alakult ki veserák, főleg világos sejtes, amely a leggyakoribb veserák fajta felnőttekben.

Az absztinensekkel szemben azok, akik mértékletes alkoholfogyasztók voltak, 28 százalékkal ritkábban lettek veserákosak. A mértékletes alkoholfogyasztás kevesebb, mint napi 15 gramm alkoholt jelentett. Ez egy kicsivel több, mint napi egy ital. Az ennél többet fogyasztók adatait nem számították az eredményekhez.

A kutatók figyelembe vették a résztvevők súlyát és dohányzási szokásaikat, de nem rendelkeztek információval olyan egyéb rizikó faktorokról, mint például a családban előforduló daganatos betegségek. Lee és munkatársai ezért nem ajánlják, hogy bárki is alkoholt igyon azért, hogy ne legyen veserákja, már csak azért is, mert az alkohol növeli más rákok, például a szájüregi, az emlő, a máj és a nyelőcső rák kockázatát.

“Az ideális testsúly fenntartása és a dohányzás mellőzése a legjobb ismert módja annak, hogy csökkentsék a veserák kockázatát, és már csak azért is támogatandó, mert így egyéb rák típusok és a szív és érrendszeri megbetegedések gyakorisága is csökken.” – írta Lee.