Az alacsony testhőmérséklet védi az agyat stroke után

A károsodás elkerülése érdekében szöveti plazminogén aktivátor (tPA) segítségével szokták oldani a vérrögöt. Ezt a lehető leghamarabb, a rohamot követő négy és fél órán belül el kell végezni, ellenkező esetben megnő az intracerebrális vérzés és az ödéma kialakulásának valószínűsége.

A testhőmérséklet mérsékelt lehűtése (hipotermia) megvédi az idegrendszert, ezáltal csökkenti ezt a veszélyt. Az Erlangeni Egyetem kutatói Dr. Rainer Kollmar vezetésével azt vizsgálták, hogyan előzhető meg a hipotermia segítségével a tPA által esetlegesen okozott károsodás. A kísérleti patkányok vizsgálata során úgy tapasztalták, hogy a test lehűtése csökkentette az ödéma és a szöveti károsodások bekövetkezésének valószínűségét, míg a tPA megnövelte ezeket. Ugyanakkor a hipotermia a tPA mellékhatásait is sikerrel enyhítette.

”Stroke után sok beteg elveszíti a memóriáját, a beszédkészségét, és a teste feletti uramat. A hipotermia mindenféle károsodás esetében csökkentette a tPA mellékhatásait” – mondta el Kollmar.Noha ezek a kutatások még csak kísérleti fázisban vannak, eredményeik biztatóak.