Az akupunktúra enyhíti a prosztatarák kezelésének mellékhatásait

Az áttéteket képező prosztatarák fő kezelési módjai közé tartozik a műtét illetve a hormonterápia, mellyel jelentősen csökkentik a tesztoszteron szintjét. Így ugyanis bizonyíthatóan szinten tartható a daganatos elváltozás, mivel a tumort megfosztják a növekedéséhez és terjedéséhez szükséges hormontól. Az esetek felében azonban ez a terápia nagyon kellemetlen hőhullámokat okoz, mely hasonló ahhoz, amit a nők élnek át a változókorban. A hőhullámok ellen leghatásosabbak az antidepresszánsok, de ezek maguk is mellékhatásokkal járnak, például hányingerrel, szájszárazsággal, álmatlansággal, az étvágy és a nemi vágy megváltozásával.

A New York-i Metodista Kórház és a Cornell Egyetem Weill Corner orvosi karán végzett tanulmány során 14 férfi adatait értékelték ki a kutatók. A betegek mind hőhullámoktól szenvedtek a hormonterápia következtében. Egy skálán értékelték tüneteik kellemetlenségét. A kezdő átlagos pontszám 28,3 volt. Ezután a betegek akupunktúrás kezelést kaptak, heti két alkalommal, 30 perces időtartamban, 4 hétan át. Két héttel a terápia kezdete után ismét felmérték a tünetek súlyosságát. A pontszám több mint felére esett vissza, 10,3-re. A kezelést követő 6. héten a pontszám tovább süllyedt, 7,5-re. Nyolc hónap elteltével már csak 7 volt az átlag.

”Tanulmányunk rámutat, hogy újabb lehetőség van a prosztatarákos férfiak kellemetlenségeinek csökkentésére, mely hosszú távú hatást biztosít, és nem okoz további mellékhatásokat.” – mondta el Hani Ashamalla, a tanulmány vezetője, a New York-i Metodista Kórház radiológiai onkológusa. ”Most tervezünk egy véletlenszerű klinikai kísérletet annak érdekében, hogy tovább vizsgálhassuk a prosztatarák kezelését követő akupunktúrás eljárást. Bátorítom a tünetektől szenvedő férfiakat arról, hogy konzultáljanak orvosukkal az esetleges részvételről.”