Az agy szerotonin szintjének változása hatással van a düh kezelésére is

A Cambridge-i Egyetem kutatói egészséges önkénteseket vizsgálva úgy találták, hogy amikor a szerotonin szintje alacsony, akkor az agynak nehezebb kontrollálnia a haragra adott érzelmi választ.

Bár a csökkent szerotoninszintet már korábban is összefüggésbe hozták az agresszióval, ez az első tanulmány, amely megmutatja, miként segíti a vegyület a viselkedés szabályozását, és miért hajlanak egyesek könnyebben az agresszióra.

A vizsgálatban részt vevő emberek szerotoninszintjét az étrendjükkel változtatták meg. A szerotonint megvonó napokon olyan aminosavakból álló keveréket kaptak, amelyből hiányzott a triptofán, a placebó napokon azonban ezt is tartalmazta a keverék. A triptofán nevű aminosav a szerotonin építőeleme.

Az önkénteseknek dühös, szomorú és érzelmileg semleges arcokat mutattak, miközben agyukat funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel (fMRI) szkennelték. Az agyi szkenneléssel nyomon tudták követni, hogy az önkéntesek egyes agyi területei miként reagáltak a képekre és egymással hogyan kommunikáltak ennek hatására. Kiderült, hogy az alacsony szerotoninszintű napokon az agy amygdala elnevezésű – az érzelmekre gyorsan reagáló – területe és a homloklebeny közti kommunikáció meggyengült.

A tanulmányt a Biological Psychiatry című szakfolyóirat ismertette.