Az agy külső rétegéből indul a a szklerózis multiplex

A betegség diagnosztizálását és kezelését átformáló felfedezés alátámasztja az elmúlt néhány évben felmerült elméletet, mely szerint a szklerózis multiplex a szürkeállományból és az ezt körülvevő folyadékból indul ki, nem pedig az agy magját képező fehérállományból.

A tanulmány társszerzője, Dr. Claudia Lucchinetti, a rochesteri Mayo Klinika kutatója elmondta, kívülről befelé haladó folyamatról van szó. Már korábban is kimutatták, hogy a kéreg érintett a szklerózis multiplexben. Amit azonban korábban tudtak, főként boncolásokból származott, amiket 30-50 évig tartó betegségben szenvedő embereken végeztek. Az új kutatás azt mutatja, hogy a kéreg már korán érintett, sőt talán a betegség első célpontja lehet.

Lucchinetti és munkatársai korai szklerózis multiplexben szenvedő betegek biopsziával szerzett mintáit elemezték. A minták többsége a fehérállományból származott, egynegyede azonban a kéreg apró részeit is tartalmazta. A kéreg szöveteket mikroszkopikus szinten vizsgálták. A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a korai léziók rendkívül gyulladásosnak mutatkoztak. A szerzők arról is beszámoltak, hogy gyulladást mutattak ki az agyhártyában is, és erősen összefüggésben állt a kéregszövetben lévő gyulladással.

Dr. Jerome Graber, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem neurológusa szerint kiváló kutatásról van szó, ennek ellenére az eredmények nem járnak közvetlen klinikai előnyökkel. Ennek ellenére a felfedezés számos új lehetőséget nyit meg a kutatásban, és újabb reményt ad a rejtélyes betegség alaposabb megismerésére.