Ausztrál kutatók potenciális sikergyógyszert fejlesztettek ki diabétesz ellen

A Melbourne Egyetem és a St. Vincent kórház kutatói közölték, a gyógyszer az állatkísérletek során megakadályozta a fibrózis kialakulását, a visszafordíthatatlan hegszövet-felgyülemlést a belső szerveken.

Jelenleg nincs semmilyen kezelés a fibrózis ellen, és az FT-11 nevű új gyógyszer – amennyiben hatékonynak bizonyul – olyan jelentős felfedezés lehet, mint a vérnyomás gyógyszerek – nyilatkozta Darren Kelly, a Melbourne Egyetem professzora. „Fantasztikus sikergyógyszer lehet, melynek kezdeti piacra dobása mintegy 2 milliárd dollárt hozhat”.

Kelly elmondta, hogy bár a gyógyszer nem akadályozza meg a diabéteszt (amely olyan krónikus betegség, mely során a szervezet képtelen elegendő inzulin hormont termelni a cukor feldolgozásához), megakadályozhatja az olyan szövődmények kialakulását, mint például a vese- vagy a szívbetegség.

„Reméljük, késleltetni tudjuk vagy meg tudjuk akadályozni ezeket a szövődményeket, ami alapvetően megmentheti a betegeket a dialízistől – ez pedig óriási előnyt jelent életmódjuk tekintetében” – nyilatkozta Kelly az AFP hírügynökségnek.

A várakozások szerint 12 hónapon belül a klinikai tesztelés fázisába jutó gyógyszer alkalmazásával meg lehet előzni a diabéteszes vesebetegséget, a szívbetegséget és valószínűleg más betegeségeket is, például a máj és a tüdő fibrózist is.

Kelly egy az Australian Broadcasting Corporation-nek adott interjújában elmondta, a fejlett világban a betegségek körülbelül 45 százaléka összefüggésbe hozható valamilyen patológiai fibrózissal. „A patkánykísérleteinkből jelenleg azt tudjuk, hogy a vegyületünk gátolja a fibrózis kialakulását, és a jövő érdekessége lehet, vajon sikerül-e visszafordítanunk a fibrózist”.