Áttörő eredmények a tüdőrák kezelésben

Az új terápiát úgynevezett nem kissejtes tüdőrákos EGFR pozitív betegek esetén vizsgálták, ami a legelterjedtebb tüdőrák típus világszerte. Ebben az esetben a rákos sejtek fokozott szaporodásáért az epidermális növekedési faktor receptorok (EGFR) felelnek, amelyek nem kissejtes tüdőráknál a ráksejtek 70-80 százalékában nagy mennyiségben megtalálhatóak. A vizsgált szájon át szedhető szer visszafordíthatatlanul gátolja ezen receptorok működését, ezáltal jelentősen javítva a betegek túlélési esélyeit.

A Chicagóban nyilvánosságra hozott LUX-Lung 1 vizsgálat eredményei alátámasztották, hogy a progressziómentes időszak, azaz a daganat ismételt növekedéséig eltelt idő négyszeresére növekedett, és a túlélési arány 11 %-kal emelkedett a placebóhoz képest. A daganat jobban kontrollálható és több esetben érhető el zsugorodás, emellett az egyéb olyan kellemetlen tünetek, mint köhögés, légszomj, és mellkasi fájdalom jelentősen javultak, progressziójuk csökkent.

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb és legnagyobb halálozással járó daganat, amely évente 1,6 millió új daganatos esetért felelős, és 1,4 millió haláleset történik tüdőrák miatt. Magyarországon ez az adat 8-10 ezer főre tehető, ami a népesség számához viszonyítva azt jelenti, hogy világelsők vagyunk.

A tüdőrák továbbra is olyan terület, ahol a terápiás szükségleteket nem sikerült megfelelően kielégíteni, különösen az előrehaladott stádiumban, amikor a betegség a legagresszívabb és a betegeknek igen korlátozottak a kezelési lehetőségei. A LUX vizsgálati program egy átfogó és meghatározó program, amely világszerte több mint tíz tanulmányt foglal magába. Ezek a nem kissejtes tüdőrák mellett különböző más szolid tumorok, többek között, emlő- és fej-nyaki daganatok esetében tanulmányozzák az új kísérleti szer hatásait.