Áttörés az emlőrák diagnosztizálásában

A BSGI emlőrák-specifikus gamma képalkotó rendszer a mostanáig kis méretük, vagy ultrahangon kevés jelet adó morfológiájuk miatt diagnosztizálhatatlan emlődaganatokat is kimutatja, jelentette be az új módszert Rachel Brem, a George Washington Egyetem kutatója az Észak-amerikai Radiológus Társaság gyűlésén.
„Még azokat az elváltozásokat is ki tudjuk BSGI-vel mutatni, amik mammográffal felismerhetetlenek” – tette hozzá.

Az emlőrák több nőt érint, mint az összes többi nem bőreredetű daganat együttvéve, több mint évente 40 000 halálesetet okoz csak az Egyesült Államokban. Az emlőrák kezelésében sorsdöntő a kezelés megkezdésének időpontja – minél hamarabb észreveszik, annál könnyebben kezelhető, annál kevesebb halálesetet okoz, és a mindenki által ismert mammográf felbontóképessége sajnos korlátozott.

Az emlőrák diagnosztizálására alkalmazott többi képalkotóval szemben, a BSGI sejtszinten detektál. Ez egy kisdózisú sugárzó anyag injektálásával történik, melyet a daganatos sejtek aktívabban vesznek fel, mint az egészséges sejtek. A felvett anyag nagy felbontású gamma kamerával detektálható.#img1#
Brem és kutatótársai 159 nőt vizsgáltak BSGI módszerrel. Olyan személyeket választottak, akiknek korábbi vizsgálatok daganatra gyanús elváltozást találtak. A mammográffal 46 százalékkal kevesebb gyanús elváltozást detektáltak, mint BSGI-vel.

„Természetesen a BSGI nem helyettesítheti a mammográfiát az emlőrák szűrésében, azonban precízebb diagnosztikát tesz lehetővé, korábban mutatja ki a daganatos elváltozást” – mondta Brem.