Áttörés a kemoterápia területén

Az apró csövek segítségével a kemoterápiás szereket közvetlenül a tumor által érintett területre lehet juttatni, így a kezelés jóval célzottabbá válik. Ezzel elkerülhető az egészséges sejtek és szövetek károsodása.

Az állatkísérletek során a tumorsejtekkel előzetesen beoltott egereken próbálták ki a nanocsövek hatékonyságát. Az egerek egyik csoportja hagyományos módon kapta a Taxol nevű kemoterápiás szert, a másik csoport pedig a nanocsövek segítségével.

A technológia az egészséges véredények falában és a tumorszövetekben is megtalálható apró lyukak méretének különbözőségét használja ki. A nanocsöveket úgy alkották meg, hogy pont átférjenek a tumorszövetek apró lyukain, de ne juthassanak be az egészséges szövetekbe.

A kutatók elmondása szerint a nanocsövek alkalmazásával tízszer nagyobb mennyiségű gyógyszer juttatható a tumorsejtekbe, mint a normál módszerrel. 22 nappal a kísérlet megkezdése után a nanocsövekkel kezelt egerek tumorjai feleakkorák voltak, mint a normál módszerrel kezelteké.

Ha a módszer embereknél is beválik, az orvosok képesek lesznek a mostani terápiás hatást elérni jóval kisebb adag gyógyszerrel. „Őszintén reméljük, hogy a módszert hamarosan a gyakorlatban is alkalmazhatjuk – nyilatkozta Hongjie Dai vegyészprofesszor – Természetesen még nagyon az út elején vagyunk, még rengeteg teszt szükséges a módszer hatékonyságának és biztonságosságának bizonyítására.”