Árt a szívnek a boldogtalan gyerekkor

Az Egyesült Államokban készült tanulmány során a kutatók 377 olyan felnőttet figyeltek meg, akik már hétévesen is részt vettek egy vizsgálatban, amely során az érzelmi viselkedésüket térképezték fel. A szakemberek a negyvenes éveik elején újra megnézték ezeket a személyeket, és most arra voltak kíváncsiak, kinél mekkora a kockázata egy esetleges szív- vagy érrendszeri megbetegedésnek. Miután összevetették az adatokat, arra a megállapításra jutottak, hogy a hétéves korban átélt szorongások a középkorú nők esetében 31 százalékkal megnövelték az ilyen jellegű betegségek kialakulásának esélyét, míg férfiak esetében a kockázat mértékének növekedése 17 százalék volt.

A szakemberek annak is utánajártak, vajon a pozitív érzelmi tényezőknek is van-e pozitív hatása az egészségi állapotra, és azt tapasztalták, hogy – bár kisebb mértékben – de valóban csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye azoknál, akik gyerekként kevesebb szorongató helyzetet éltek át.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban megjelent tanulmányt készítő dr. Allison Appleton elmondta, hogy a fenti összefüggés hátterében álló okok alapos feltérképezéséhez még további vizsgálatokra van szükség.

Maureen Talbot, a Brit Szív Alapítvány munkatársa hozzátette, hogy korábbi vizsgálatok már kimutattak összefüggést a gyerekkori egészségi állapot és a felnőttkori betegségek kialakulása között, ezért nagyon fontos, hogy ugyanígy kiderítsék a gyerekkori érzelmi állapot felnőttkorra gyakorolt befolyását is.