Anyatej a cukorbetegség kezelésében?

Dr. Foteini Hassiotou, az Adelaide-ben rendezett 2011-es AusBiotech konferencián mutatta be őssejtkutatásának legfrissebb eredményeit, ahol végül a legígéretesebb kutatásnak járó AusBiotech-GSK díjjal jutalmazták.

Dr. Hassiotou, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) Hartmann Emberi Anyatejkutató Csoport munkatársaként elsőként fedezte fel, hogy az anyatej olyan őssejteket tartalmaz, amelyek képesek a csont, a zsír, az agy, a máj vagy akár a hasnyálmirigy sejtjeivé változni attól függően, hogy milyen közegbe ültetik be őket.

”A csontvelőből, a köldökzsinórból és a perifériás vérből nyert őssejttel szemben az anyatejből származó őssejt egyik legnagyobb előnye, hogy semmiféle műtéti beavatkozást nem igényel a levétele”- mondta Dr. Hassiotou. ”Ha a további kutatások során jobban megértjük az anyatejben található őssejtek tulajdonságait és biológia szerepét, akkor a jövőben nagy valószínűséggel sikerrel tudjuk majd alkalmazni azokat a mellrákkutatásban és az innovatív őssejt terápiában.”

Az őssejtterápia egy nagyon ígéretes technológia. Évente több mint 10 000 őssejtbeültetést végeznek Ausztráliában, és csaknem 60 000 beültetés történik világszerte.