Amit az alacsony vérnyomásról tudni kell

Egy új amerikai kutatás kimutatta, hogy az alacsony és a magas vérnyomás is növeli a stroke kockázatát a krónikus vesebetegségben szenvedőknél. A krónikus vesebetegségben szenvedőknek fokozatosan romlik a vesefunkciójuk, végül pedig dialízisre (művesekezelés) vagy veseátültetésre van szükségük. A krónikus vesebetegség a kardiovaszkuláris (szív-érrendszeri) betegségek kockázatát is növeli.

A több mint húszezer fő (közülük 7,6 százalék krónikus vesebetegségben szenved) részvételével a szívbetegség rizikófaktorait elemző hosszú távú kutatás szerint a krónikus vesebetegek körében huszonkét százalékkal nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben. A magas vérnyomás mindkét csoport esetében növelte a stroke kockázatát: a systolés vérnyomás minden 10 Hgmm-nyi emelkedése tizennyolc százalékkal növelte a gutaütés kockázatát. (A normális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm körüli).

A tanulmány azonban arra is rávilágított, hogy az alacsony vérnyomás is növelheti a krónikus vesebetegségben szenvedők körében a stroke kockázatát. A krónikus vesebetegség enyhe változatában szenvedők körében a gutaütések aránya több mint kétszer olyan magas volt azoknál, akiknek a systolés vérnyomása nem érte el a 120 Hgmm-t, mint a 120 és 129 Hgmm közötti vérnyomásúaknál.

‘Ez a hatás azoknál volt a legszembetűnőbb, akik gyógyszert szedtek vérnyomásuk csökkentésére.’ – nyilatkozta Dr. Daniel E. Weiner, a bostoni Tufts – New England Orvosközponttól. ‘Az a tény, hogy megfigyelésen alapuló kutatást és nem randomizált gyógyszer-kipróbálási kísérletet végeztünk, eleve kizárja annak lehetőségét, hogy a vérnyomás csökkentő kezelések károsak hatását felvessük, de hasznos lenne további adatgyűjtés ezen a területen.’ – tette hozzá Weiner.

A vesebetegség, a vérnyomás és a stroke közötti összefüggés nem világos, de a tanulmány eredménye számos lehetőséget vet fel. ‘A legvalószínűbb, hogy az alacsony vérnyomás azokra jellemző, akiknek gyenge a szívük vagy merevek a vérereik, s így nem képesek növelni a véráramlását, amikor szükség lenne rá esetleg már korábban is voltak ér eredetű betegségeik. Persze az is előfordulhat, hogy az alacsony vérnyomás önmagában közvetlenül károsan a vesebetegekre, mivel lecsökken az agy vérellátása.’- mondta Weiner.

A tanulmány eredményei az American Society of Nephrology folyóirat márciusi számában jelennek meg.