Ami tilos a cukorbetegeknek

Dr. James Lane munkatársaival cukorbetegek átlagos napi tevékenységének betegségükre gyakorolt hatásait vizsgálta rendszeres vércukorszint ellenőrzés segítségével. A kutatók 10 olyan beteget vizsgáltak, akik kettes típusú cukorbetegségben szenvednek és naponta legalább két csésze kávét elfogyasztottak, és betegségüket inzulin nélkül próbálják meg kordában tartani diéta és rendszeres testmozgás segítségével. Minden beteg hasbőre alá beültettek egy parányi műszert, mely 72 órán keresztül folyamatosan rögzítette a betegek vércukorszintjét.

Minden beteg ugyanazt az üdítőt fogyasztotta el reggel, valamint véletlenszerűen váltakozva hol olyan kapszulát kaptak, melyben négy csésze kávénak megfelelő mennyiségű koffein volt, hol pedig koffeint nem tartalmazót. Emellett ebédre és vacsorára azt és annyit fogyaszthattak, amennyit akartak.

A kutatók az adatok elemzése során megállapították, hogy a koffein hatására a napi átlagos vércukorszintjük 8 százalékkal emelkedett, valamint növekedett az étkezéseket követő vércukorszint-emelkedés mértéke is (reggeli után 9, ebéd után 15 és vacsora után 26 százalékkal).

„A kávé annyira részévé vált a kultúránknak, hogy elfelejtjük, milyen erős szert (koffein) tartalmaz. Eredményeink alapján azonban azt javasoljuk, hogy a vércukorszint csökkentése érdekében ne fogyasszunk kávét, vagy ha mégis, akkor legalább koffeinmenteset. Eleinte nehéz lehet, azonban nem kerül egy fillérünkbe sem – sőt, még spórolhatunk is – és nincsenek mellékhatásai.” – fejtette ki Dr. Lane.