Alvászavar a partnerek miatt

Az alvás rendkívül fontos az egészség szempontjából. Az alváshiány számos betegség forrása lehet a cukorbetegségtől kezdve, a különböző szívproblémákon át a depresszióig, sőt a Yale Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy az alvásmegvonás legyengítheti az immunrendszert is.

Az ember alvás közben átlagosan húsz alkalommal változtat pozíciót, de a férfiak jellemzően többet forgolódnak az ágyban, mondta Jim Horne professzor, a Loughborough Egyetem Alváskutató-központjának igazgatója. ”Egy kísérlet során mozgásérzékelőket szereltünk az alvó vizsgálati alanyokra, és megállapítottuk, hogy a férfiak csaknem kétszer annyiszor változtatnak pozíciót alvás közben, mint a nők” – tette hozz Dr. Tim Quinnell, a cambridge-i Papworth Kórház alváslaboratóriumának munkatársa.

Szintén nagyon zavaró tényező lehet a nyugodt alvásban, ha partnerünk gyakran jár éjszaka a vécére. A nikturia nevű jelenség, mikor valaki éjszakánként több alkalommal is kimegy a fürdőszobába, több mint 15 millió embert érint, nyilatkozta Julia Herbert, a brit Hólyag és Bél Alapítvány munkatársa. Az idősebb férfiaknál általában a prosztata megnagyobbodása, míg a nők esetében inkább az inkontinencia áll a gyakori éjszakai vizelések hátterében, tette hozzá Herbert.

A felnőtt lakosság körülbelül 7 százalékát érinti az alvajárás problémája. ”Miközben az alvajáró ember nincs tudatában, hogy miket csinált közben, de a partnert nagyon zavarhatja az éjszakai mászkálás” – mondta Dr. Andrew Cummin, az Imperial Főiskola Alvásközpontjának igazgatója.

A partner rugdosása és csapkodása is könnyen megkeserítheti az alvást. ”Alvás közben agyunk kikapcsolja, és részben megbénítja az izmainkat. Ez valójában egyfajta védekező rendszer, amely megakadályozza, hogy alvás közben kárt tegyünk magunkban, de néhány embernél a mechanizmus nem működik megfelelően” – magyarázta Dr. Cumm.

Egy felmérés eredményei szerint azonban a fogcsikorgatás és a horkolás a két legidegesítőbb éjszakai szokás. Az emberek körülbelül egyharmada rendszeresen horkol álmában, és a fogak csikorgatása is meglehetősen gyakori, de szerencsére mindkét jelenségre van megoldás. A fogorvosok a súlyos esetekre gyakran ajánlanak fogcsikorgást gátló gumi fogsorvédőt. A horkolást sokszor a túlzott alkoholfogyasztás, vagy a nagy súlyfelesleg okozza, ezért az ivás mellőzése, vagy a fogyás sok esetben megoldást jelenthet.