Alternatív terápiák a rákkezelés megkönnyítésére

A New York-i Montefiore kórházban például Dr. Karen Moody gyermekonkológus elindította az Impact programot, melynek keretében akupunktúrát, táplálkozási tanácsadást, aromaterápiát és jógát biztosítanak a fiatal betegeknek. Bár a program nem helyettesíti a hagyományos rákkezelést, segítséget nyújt a pácienseknek megbirkózni a mellékhatások okozta fájdalommal és egyéb tünetekkel.

A Montefiore csupán egyike annak az egyre nagyobb számú kórháznak, amelyek alternatív terápiákat biztosítanak betegeik számára. Egy múlt hónapban készített felmérés szerint az amerikai kórházak 42 százalékában érhető el legalább egyfajta alternatív kezelés, például homeopátia, meditáció, relaxáció és csontkovácsolás. Négy évvel ezelőtt ez az arány még csak 37 százalék volt.

”A kórházak régóta tudják, hogy a kezeléshez és gyógyításhoz nemcsak gyógyszerekre és eljárásokra van szükség” – mondja Nancy Foster, az Amerikai Kórház Szövetség minőségbiztosítási igazgatója. ”Az orvostudomány és a gyógyászat művészetének teljes tárházát fel kell használni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legteljesebb mértékben helyre lehessen állítani.”