Alacsony bér, magas vérnyomás

Amint arról a European Journal of Public Health című lapban megjelent tanulmányt készítő J. Paul Leigh, az Egyetem professzora beszámolt, a szakembereket is meglepte, hogy az alacsony fizetés éppen azoknál növelte a magas vérnyomás esélyét, akik amúgy nem tartoznak a kockázati csoportba, hiszen a hipertónia főleg az idősek és a férfiak körében gyakori. A mostani kutatás azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenti csoportok esetében is érdemes szűrni a magas vérnyomást, ami a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint, az Egyesült Államokban nagyjából minden harmadik felnőttet érint, és megfelelő kezelés híján szívbetegséget vagy stroke-ot is okozhat.

A vizsgálat során a szakemberek egy már meglévő adatbázisban szereplő információkra támaszkodtak, mely során 5651 családfőt és annak házastársát követték nyomon három egymást követő időszakban, és többek között azt is megállapították, hogy egy adott személy bérének megduplázása 16 százalékkal csökkentette a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, ám a fiatalok körében ugyanez 25-30, nők esetében pedig már 30-35 százalékos csökkenést eredményezett.

A fentiek alapján a szakemberek megállapították, hogy ha 110 millió 25 és 65 év közötti Egyesült Államok-beli lakosnak tíz százalékkal növelnék a fizetését, az évente 132 000-rel kevesebb hipertóniás beteget jelentene, amellyel már jelentősen lehetne csökkenteni az állam egészségügyi kiadásait.